Ekologia

Ekologia

W dobie szybkiego postępu w każdej dziedzinie naszego życia pojawiła się również moda na ekologię w szeroko rozumianym tego słowa znaczeniu, czyli przede wszystkim moda na zdrową żywność, zdrowy styl życia, zdrowe ekologiczne kosmetyki, rozsądne gospodarowanie wodą czy papierem zarówno w domu jak i miejscu pracy. Warto dodać również, że w dużych korporacjach zaczyna panować moda na świadomego ekologii pracownika. Podnoszenie świadomości nas wszystkich może wpływać na nasze zachowania teraz i w przyszłości. Jeśli sami nie zaczniemy dbać o naszą Ziemię, nikt tego za nas nie zrobi. Dlatego tak ważnym aspektem jest zdobywanie wiedzy. Ekologia to nic innego jak rozsądek i umiar we wszystkim, co robimy i czym się zajmujemy.

W związku z zapotrzebowaniem konsumentów na zdrową i ekologiczna żywność rolnicy wychodzą naprzeciw potrzebom i przestawiają swoje gospodarstwa konwencjonalne na gospodarstwa ekologiczne, czyli takie, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów. Kończąc szkolenia z tego zakresu dysponują odpowiednią wiedzą.

Jednak nim do tego dojdzie właściciel musi zgłosić gospodarstwo do jednej z upoważnionych akredytowanych jednostek certyfikujących w zakresie rolnictwa ekologicznego a co za tym idzie poddawać się w każdym roku kontroli tego gospodarstwa. Osoba upoważnioną do kontroli może zostać ten, kto zda państwowy egzamin w Ministerstwie Rolnictwa z wiedzy i umiejętności oraz znajomości przepisów, aktów prawnych, rozporządzeń, niezbędnych do kontrolowania i sprawdzania zgodności z założeniami pierwotnymi tegoż gospodarstwa. Egzamin ten ważny jest przez 3 lata. Przed przystąpieniem do tego typu egzaminu niezbędne jest pozyskanie wiedzy z tego zakresu, dlatego też organizowane są szkolenia pozwalające na zapoznanie się z tematyką.

 Prawdą jest fakt, że prowadzenie produkcji metodami ekologicznymi bez zastosowania chemii jest trudne i pracochłonne a ilość plonu znacznie niższa jednak rekompensatą tego jest cena. Aby można mówić o opłacalności produkcji w gospodarstwie ekologicznym cena produktu powinna być wyższa o około 30%.  Jednak zadowolenie konsumenta i reklama wśród znajomych oraz świadomość produkowania zdrowej i nieskażonej żywności jest zapłatą za trud i mozolna pracę. Dodatkowo producent rolny ma możliwość uzyskania dofinansowania, rekompensaty utraconych dochodów, jeśli tylko zgłosi chęć uczestnictwa w 5 letnim programie rolno środowiskowym, gdzie jednym z wariantów jest rolnictwo ekologiczne.