Szkolenia z zakresu HACCP – po co i dla kogo?
System HACCP czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny polega na identyfikacji potencjalnych zagrożeń chemicznych, fizycznych czy biologicznych, na które jest narażona żywność. Umożliwia on monitorowanie przebiegu kontroli produkcji żywności, a tym samym nakłada na przedsiębiorców obowiązek wytwarzania jej zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Jakie firmy muszą wprowadzić HACCP?
Wszystkie, które działają w branży spożywczej, czyli zajmujące się:
- Produkcją żywności
- Produkcją napojów
- Przechowywaniem żywności
- Transportem żywności
- Sprzedażą gotowej żywności
Na czym polega wprowadzenie systemu HACCP?
Przedsiębiorcy muszą między innymi:
- zidentyfikować w swojej firmie zagrożenia chemiczne, fizyczne oraz biologiczne, które mogą mieć wpływ na produkcję żywności i przeprowadzić ich analizę
- określić punkty krytyczne oraz limity krytyczne – czyli miejsca w procesie technologicznym, w których jest konieczne opanowanie potencjalnych zagrożeń mogących wystąpić w procesie produkcji żywności. Ustalenie limitów jasno definiuje jakich wartości mierzalnych środków kontrolnych nie można przekroczyć.
- opracować system obserwacji w każdym krytycznym punkcie
- opracować działania korygujące
- opracować procedury weryfikacyjne
- prowadzić dokumentację
Firmy działające w branży spożywczej poza tym, że muszą wprowadzić HACCP, powinny również przeprowadzić szkolenia HACCP dla swoich pracowników, aby system działał bez zarzutu.
Szkolenia HACCP obejmują między innymi takie zagadnienia jak: co kryje się pod pojęciem bezpieczna żywność, czym są drobnoustroje i gdzie się znajdują, jakie są choroby przenoszone przez żywność, jak pracownik zaraża jedzenie i dlaczego w jego przypadku tak ważna jest higiena osobista oraz ubranie.
Szkolenia HACCP trwają najczęściej jeden dzień. Firmy szkoleniowe oferują przeprowadzenie kursu zarówno w swoich salach wykładowych, albo na terenie firmy Klienta.
System HACCP zgodnie z przepisami muszą wprowadzić wszystkie firmy działające w branży spożywczej, a to się wiąże z dodatkowym nakładem finansowym. Należy więc przewidzieć w budżetach firmowych nie tylko środki na wdrożenie takiego systemu kontroli ale i na jego utrzymanie.
Obok systemu HACCP występują również inne systemy stworzone do kontrolowanie żywności, są to: GAP – Dobra Praktyka Rolnicza, GHP – Dobra Praktyka Higieniczna czy GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna.